LJUDSKA GREŠKA (2009)

Predstava Human Error pod autorstvom i solo izvedbom Marije Šćekić održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar uz slobodan ulaz.

Težište radnje usmjereno je ka čovjeku kao jedinom živom biću na planeti Zemlji koje je u konstantnoj potrazi za pravom istinom koja mu je u konačnici nedokučiva. Neurološka mjesta u tijelu zadužena za razumsko razmišljanje, ista su kao i ona zadužena za emocije, osjećaje i za preživljavanje. Ako je filozof Rene Descartes radikalno izjavio “mislim dakle jesam”, a nekoliko stoljeća nakon njega neurolog Antonio Damasio ukoričio naslov “Descartesova greška” tvrdeći kako je razum zapravo samo emocija koja je evoluirala, Šćekić u predstavi “Human Error” vlastitim Tijelom kao misaono-tjelesnim instrumentom postavlja pitanja što je onda naše znanje i koja je stvarna istina naše spoznaje? Je li um ili razum jednako funkcionalan bez osjeta, emocija i osjećaja kao izrazito tjelesnih pojava? I to je ljudska greška, predstava o vječnoj polemici Uma i Srca, relativnosti ljudskog znanja, čovjekova sklonost greškama i učenju iz njih te stalna težnja prema istini i savršenstvu.

Posebnost predstave je u koreografiji čiji je središnji motiv duga vrtnja plesačice na mjestu koja priziva istinu, ljubav, vječnost a simbolički prikazuje derviš, kolo, krug kao zanos religijskih plesova. Predstava je nastala u uskoj suradnji autorice i radiologa dr. sc. Milana Radoša s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Zagrebu (Poliklinika Neuron) i tvrtkom Byte Lab IT Embedded Inteligence iz Zagreba koji su za potrebe predstave izradili sustav bežičnih motion capture senzora ušivenih u kostim plesačice.

VIDEO
PRESS

Human Error / Just Music Predstava

IMPRESSUM

 • Ideja i sinetografija ©: Marija Šćekić
 • 3D animacija / Interaktivni video: Jerome Delapierre, Draško Ivezić
 • Glazba: Kristijan Funarić, Ranko Šajfar
 • Interaktivni zvuk: Timothy Sutton
 • Motion capture: Danijel Babić
 • Fotografija: Marko Dimić, Nina Đurđević, Sandra Vitaljić
 • Kostimografija: Mihaela Županić
 • Stručni suradnici:
  dr. sc. Milan Radoš, radiologija (fMRI)
  Dušan Maksimovski – teologija (pneumatologija)
  Zdravko Radman – filozofija
 • Video: Čejen Černić
 • Organizacija i produkcija: Marija Šćekić – Histeria NOVA

SPONZOR

Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo rada i poduzetništva, Galerija Kranjčar, Vinarija Plančić, Centar za kulturu Trešnjevka

GALERIJA

1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20
×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ONLINE PROGRAM ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA