MARIJA ŠĆEKIĆ

Koreografkinja i redateljica Marija Šćekić, osnivačica je i umjetnička direktorica Umjetničke organizacije Histeria NOVA. Studirala je koreografiju i suvremeni ples na Sveučilištu Concordia u Montréalu (Kanada). Od 2000 do 2005, Marija Šćekić je radila kao nezavisni producent pod pseudonimom Histeria Nova, ime koje u srpnju 2005. službeno postaje nazivom Umjetničke organizacije registrirane pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Njena duboka strast prema biologiji, glazbi, astronomiji i prirodi našla je svoj izraz već početkom 1996. godine prvom koreografijom pod nazivom „Modulacija“ za koje je primila nagradu Sveučilišta Concordia.

Marija Šćekić dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za predstavu Sjena koja spaja suvremeni ples, butoh i free jazz.

Istraživanje ne-ljudskog, prirodnog pokreta tijela i zvuka postalo je glavna tema interesa od 2007.godine kada je nastala predstava Modulacija oblik 2, o načinu kretanja i komuniciranja Grbavih kitova kao i fatalnih posljedica njihovih života uzrokovanih podvodnim zvučnim zagađenjem. Ovom predstavom, Marija je dobila Posebno priznanje Europske komisije za kreativnost i inovativni umjetnički izričaj za zaštitu prirode.

2007. godine, stvorila je predstavu Human Error, multimedijalnu 3D plesnu predstavu za izvedbu stvarnog izvođača i virtualnog 3D entiteta za što je dobila bespovratnu potporu Ministarstva poduzetništva i obrta koji je u radu Marije Šćekić prepoznalo inovativni skok sa domaće plesne scene u područja novih medija i tehnologija koji na prostoru Republike Hrvatske nisu postojali. Iste godine, Umejtnička organizacija Histeria NOVA dobila je Priznanje Europske komisije za razvoj kulturnog poduzetništva u Hrvatskoj..

Marija je dugi niz godina radila kao plesna pedagoginja za Ansambl LADO u Zagrebu s kojim surađuje do danas. 2011. godine primljena je na funkciju Direktorice plesnog odjela Umjetničke akademije u Reykjaviku na Islandu. Po povratku u Hrvatsku, radila je kao voditeljica Škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku od njenog osnutka do rujna 2019. godine.

Od 2010. godine surađuje s alpinistima, speleolozima i članovima Hrvatske gorske službe spašavanja na stvaranju interdisciplinarnog plesnog projekta Vrata Velebita koji je ujedno i pionirski korak prema razvoju vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj. 2015.godine Histeria Nova postaje partner međunarodnog projekta pod nazivom Vertical Dance Forum sufinanciranog sredstvima Europske Unije.

2017. Marija Šćekić osniva vlastitu Školu prirodnog pokreta u Zadru koja djeluje u funkciji Centra za somatski, prirodni i plesni pokret uz mogućnost profesionalnog kreativnog i umjetničko-scenskog usavršavanja za sve ljude, neovisno o dobi i obrazovanju.


NAGRADE & PRIZNANJA

  • 2016 - Paklenica Film Festival Award for "Baba's tears" - short experimental dance film about Ramić couple, the last inhabitants of Paklenica National park
  • 2007 – European Commision Special Acknowledgment for innovative artistic expression for environment protection in piece "Modulation shape 2"
  • 2007 – Special Acknowledgment by European Commission for large contribution in promotion of the importance of entrepreneurship and potentials of young people in the Republic of Croatia
  • 2006 – Croatian Association of Dramatic Artists’ Award for best dance creation of the year for piece SJENA
  • 1999 – Concordia University Contemporary dance Prize for outstanding academic achievement

INTERVJUI

PUBLIKACIJE
×