HISTERIA NOVA

Histeria Nova je Umjetnička organizacija pod vodstvom Marije Šćekić, umjetničke voditeljice i koreografkinje, registrirana pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske od 2005.godine. Naziv Histeria Nova dolazi od grčke riječi husterā (maternica), a dugi niz godina bio je pseudonim za Mariju Šćekić, čiji se rad u Hrvatskoj i inozemstvu bavi interdisciplinarnim istraživanjem iz područja izvedbenih i audio-vizualnih umjetnosti. Glavni predmet istraživanja je biomehanika ljudskog, životinjskog i kinetičkog pokreta i Sinetografija – organizacija pokreta tijela, zvuka i svjetla kao obilježje Novog kazališta pokreta u kojemu su elementi audio-vizualne i izvedbene umjetnosti neraskidivi.

2007. godine, Umjetnička organizacija Histeria Nova dobiva Posebno priznanje Europske komisije za inovativnost, kreativnost i veliki doprinos u promicanju važnosti kulturnog poduzetništva mladih u Republici Hrvatskoj kroz okvire projekta „Europski Dani poduzetništva 2007“.

Rad unutar organizacije strukturiran je u tri glavna modula (kao što je prikazano u nastavku) i Biennaleu novog pokreta, interdisciplinarni razvojni projekt koji je službeno otvoren u rujnu 2021. godine.


  • TEATAR NOVOG POKRETA

    – stvaranje i nezavisna produkcija cjelovečernjih multimedijalnih predstava

  • VERTIKALNI PLES

    – razvoj i promocija vertikalnog plesa kao nove vrste plesne umjetnosti u Republici Hrvatskoj

  • ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA

    – Centar za edukaciju somatskog, prirodnog i plesnog pokreta za sve ljude s mogućnošću umjetničko-scenskog i koreografskog usavršavanja za profesionalne plesače, koreografe i scenske izvođače

×