Biennale Triangle Image
Biennale of New Movement Logo
Zaklada Nova Logo

KRATKI OPIS PROJEKTA

Biennale Novog pokreta je interdisciplinarni razvojni projekt autorice Marije Šćekić koji se bavi temom ljudskog nagona za preživljavanje kao suštinskim, najstarijim i najprirodnijim ljudskim pokretom. Naš duboki poriv za kretanjem, istraživanjem, otkrivanjem, stvaranjem, uništavanjem, ubijanjem i preispitivanjem je ujedno i stvarni trag doprinosa ljudskog roda povijesti čovječanstva. Izmislili smo vatru da nas grije, kotač, auto, avion i svemirski brod da nas brže pokreću, presađujemo srca, mozak, pa čak i misli kako bismo produžili život i samo-evoluirali. Stvaramo glazbu zbog duhovne nadogradnje i gradimo arhitektonska čuda za kulturno i društveno samoočuvanje. Također stvaramo nuklearnu bombu kako bismo impresivno uništili cijeli život i sami sebe. Sve je to rezultat ljudskog pokreta, nagona za preživljavanje s jedne strane i potrebu za samouništenjem s druge. Što je sljedeće?

Human Error / Just Music Predstava

Projekt Bienale novog pokreta spaja naizgled nespojive discipline i ideje ljudskog djelovanja u jedinstveni bienalni program (koji se svake druge godine održava na različitim lokacijama) u svrhu promicanja jedinstvenosti, različitosti i dinamičnosti između moderne koncepcije Čovjeka i tradicijskih vrijednosti društva u kojem se nalazi. Projekt okuplja vrhunske stručnjake iz različitih područja umjetnosti, znanosti i nove medijske tehnologije, fokusirajući se na ljudskost i čovječnost koji stoje iza umjetničke ili znanstvene ideje koja se predstavlja.

Pojedinac/izvođač/predavač je umjetnik, znanstvenik, stručni suradnik, inovator, akademik ili pak običan “mali” čovjek čija su razmišljanja, kreativnost, postignuće, izum ili projekt u skladu s programskom temom Biennala Novog pokreta. Svake godine, odabire se po jedna osnovna tema koja služi kao nit vodilja (misaona ideja) za daljnje prožimanje i nadogradnju svih ostalih programskij jedinica koje se u toj godini izlažu/izvode. Koja god da je tema ili disciplina djelatnosti u pitanju, svi programi Biennala Novog pokreta moraju njegovati i poštovati ideju humanog Čovjeka, promovirati temeljne ljudske vrijednosti i zaštitu kulturno-prirodne baštine Republike Hrvatske

TEMA 1. BIENNALA NOVOG POKRETA

SVEMIR I KRETANJE ČOVJEKA

Imajući u vidu subjektivnu prirodu umjetnosti ali i njezinu objektivnu stvarnost, konflikti različitih mišljenja ljudi, umjetnika i šire javnosti su jednako učestala i nužna pojava kao što je i dobra volja za održavanje efikasnosti samog kreativnog procesa i društvene (socijalne) kohezije.

Neka od pitanja na koja će različiti programi 1. Biennala Novog pokreta tijekom 2020.i 2021. godine ponuditi široj javnosti grada Zadra i Republike Hrvatske su:

 • Koja je definicija osnovnih parametara plesne umjetnosti (tijelo, vrijeme, prostor) u drugim ljudskim djelatnostima poput astronomije, glazbe, medicine i morske biologije?
 • Kako je izgledao čovjekov put u svemir i kako je raketna tehnologija omogućila ljudima da dostignu brzinu od blizu 40 tisuća km na sat?
 • Koliko je stara (i prirodna) ljudska težnja da uzdigne svoje tijelo sa tla i slobodno poleti?
 • Čovjek u svemirskoj šetnji izvan svemirske letjelice
 • Dugotrajni boravak ljudi u orbitalnoj postaji, hodanje po površini Mjeseca
 • Što povezuje astronaute u orbiti, ronioce u morskim dubinama i vertikalne plesače na nekoj vertikalnoj površini stijene ili zida
 • Kako će uskoro izgledati turistički letovi do ruba svemira?
 • Kakva je emocionalna aktivnost mozga za vrijeme kreativnog procesa?
 • Što se događa unutar mozga plesača u trenutku kada on/ona zamišlja izvođenje koreografije i kakav je utjecaj umjetnosti na biologiju ljudskog mozga?
 • Koji su evolucijski korijeni umjetnosti i kakav je odnos između kognitivnih i emocionalnih procesa u ljudskom mozgu za vrijeme stvaranja, izvođenja i doživljavanja umjetničkog djela?
 • Koji su principi japanskim borilačkih i terapeutskih vještina u stvaranju glumačkih, odnosno, izvedbenih metoda
 • Koliki je utjecaj azijskih vještina, ponajprije u smislu izvedbene propriocepcije i motorike, odnosno u smislu temeljnih biotičkih kretanja, na moderne izvedbene sustave?
 • Kakav je utjecaj pozadinske buke koja je u moru stalno prisutna kao proizvod raznih biotičkih i abiotičkih izvora zvuka pod morem?
 • Kako kitovi i dupini koriste zvuk i koji je utjecaj podvodne buke na sve slušno osjetljive vrste? Kakav je utjecaj antropogene buke tj. buke koja je produkt različitog ljudskog djelovanja na moru.

CILJEVI

 • istražiti interakciju ljudskog pokreta s drugim životnim oblicima (umjetnost i ne-umjetnost)
 • da tehnologija i nova medijska umjetnost djeluju na poboljšanju snažne umjetničke vizije
 • učiniti da tehnologija funkcionira za razvoj čovječanstva
 • pokrenuti kreativno učenje među mladima, ali i djecu koja nije usmjerena na ples, te suradnju između plesnih i ne-plesnih institucija
 • daljnji razvoj sinotografske notacije pokreta (izvorni zapis nota) i istraživanje mogućnosti za stvaranje sučelja za interaktivnu koreografiju uživo na pozornici
 • raditi u pozitivnom i strogo profesionalnom okruženju
 • raditi na razvoju i promicanju ljudskih prava i osnovnih, ali najpotrebnijih stvarnih životnih vrijednosti

INTERDISCIPLINARNOST

Umjetnička organizacija Histeria Nova i Marija Šćekić već 20 godina usko surađuju sa ljudima iz mnogih različitih područja ljudskih disciplina kao što su: plesna umjetnost (vertikalni, suvremeni, somatski, klasični, urbani, butoh), glazba (mikrotonalna, jazz, elektroakustika, eksperimentalna), likovna i filmska umjetnost, fotografija, nove tehnologije (interaktivni video, software za sinetografsko koreografiranje, bežični motion capture za plesače, bluetooth komunikacija za vertikalne plesače), medicina (radiologija), teologija (pneumatologija), biologija mora (podvodna akustika), astronomija, ekologija i zaštita prirode i kulturne baštine RH. Od 2001. godine, svi Histeria Nova projekti uz svaku cjelovečernju autorsku predstavu Marije Šćekić pružaju besplatna stručna predavanja, prezentacije i radionice za širu javnost u cilju popularizacije suvremene umjetnosti, znanosti i kreativnog Čovjeka općenito.

×