a VERTIKALNE ŽIVOTINJE • BIENNALE NOVOG POKRETA

VERTIKALNE ŽIVOTINJE

Radionica somatsko-vertikalne tjelesne kulture za djecu

Voditeljice: Ishita Raina, Marija Šćekić
Time: 26. i 27. travnja
Mjesto: Slavonija vertikalni trening centar
Trajanje: 12 hours (2 × 3 h / 2 days)
Dobna skupina: 8 – 11 godina (grupa A) / 12 – 15 godina (grupa B)

Vertikalne životinje

OPIS

Ishita Raina i Marija Šćekić održavaju zajedničku plesnu radionicu za djecu osnovnoškolske dobi koja će ih uvesti u egzotični svijet životinja opisan u drevnoj indijskoj zbirci iz 3. st. pod nazivom Panchatantra. Za početnu točku radionice preuzela se jedna od bajki koja govori o međusobno povezanim životinjama koje ujedinjene kroz suradnju i uzajamnu podršku nadmudruju sve vanjske prijetnje i napreduju. Radionica se sastoji od četiri dijela koji se mogu pratiti odvojeno ili kao jedna cjelina koja se upotpunjava. Svaki dio je postavljen tako da djecu poduči elemente suvremenog, somatskog, prirodnog i u zadnjoj sesiji – vertikalnog plesnog pokreta

DAN 1: srijeda, 26. travnja od 17:00 – 20:00 h


Radionica 1: Igra

Otkrivanje različitih razina za igru: rad na podu, stajanje, vrijeme provedeno u zraku, skokovi, doskoci, padovi i međurazine.

Radionica 2: Mikro-makro

Otkrivanje mikro i makro pokreta s daljnjim uključivanjem daha kao važnim aspektom kvalitetnog (po)kretanja.
U sklopu prvog dana, plesna umjetnica Ishita Raina će djeci pročitati jedan ulomak iz zbirke na svom materinjem jeziku te im na taj način još bliže predstaviti indijsku književnost kao sadržaj radionice koju će se obrađivati u ova dva dana. Prijevod priče na hrvatski jezik će im pročitati Marija Šćekić. Na ovaj način, djecu želimo potaknuti na interdisciplinarno gledanje na umjetnost ali i život.

DAN 2: četvrtak, 27. travnja od 17:00 – 20:00 h


Radionica 3: Motiv

Nastavak rada sa kombinacijom vježbi za daljnje otkrivanje plesnih motiva, istraživanje materijala i definiranje svih razina prostora, tijela i pokreta.

Radionica 4: Kreativni vertikalni lab

Timski laboratorijski rad podrazumijeva istraživanje pokreta tijela u kontaktu (u početku u grupama od 2 ili 3, a zatim u grupama od 6) s uključivanjem konopa. U ovoj radionici sudionici će jedan po jedan biti u direktnom kontaktu s užetom kao i u međusobnim duetima u kojima će jedan sudionik biti u pojasu (u vertikali) a drugi bez pojasa (na tlu). Uloge glavnog aktera i potpore mijenjati će se kontinuirano tijekom radionice kako bi stvorilo pozitivno okružje i potaklo djecu na solidarnost, zajedništvo i prijateljstvo.

O VODITELJICI

ISHITA RAINA (INDIA – UK) je profesionalna plesačica i vertikalna plesna umjetnica indijskog porijekla s mjestom prebivališta u Indiji i u Velikoj Britaniji. Članica je ansambla Yskynna Vertical Theatre kompanije iz Cornwalla, UK. Sedam godina (2013.-2020.) trenirala je ples, rad s zračnim spravama i zapregom kod Tina Sancheza u izvedbenoj tvrtki Omaggio u Goi, Indija. Počela je plesati s The Danceworx u Delhiju (2009. – 2013.) i nastupila je za više od 100 predstava u KOD-u (Kingdom of Dreams, Gurgaon) u mjuziklu Jhumroo. Odradila je ljetni intenziv sa SEAD-om (Salzburška eksperimentalna plesna akademija) a 2011. pozvana je u NDCW (National dance company of Wales) nakon njihove suradnje s The Danceworx, Delhi (Cascade) 2013. za plesni projekt – Alternative Routes 2013. godine. Tamo je radila s koreografima: Mathieuom Geffréom i Matteom Marfogliom. Svoj skup vještina učila je tijekom vremena od raznih učitelja – Tino Sanchez (ples i zračni ples), David Greeves (brost i pojas), Asa Kubaik (svila), Celia Amade (suvremeni ples), Alicia Cabrero (suvremeni balet i suvremeni ples), Manon (balet), Larissa (balet) da spomenemo samo neke.

Radionica je besplatna, ali su prijave obvezne i broj mjesta ograničeni.
Maksimum broj djece: 12

GALERIJA

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Informacije i prijave×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ONLINE PROGRAM ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA