Biennale Triangle Image

MEDITERANSKI VRT KAVA

Mediteranski vrt Kava je sastavni dio srednjovjekovne granične utvrde Austrougarskog carstva koji predstavlja najstariju građevinu sadašnjeg Karlobaga. Istoimeni je vrt Vojna utvrda u 19.st preuređena u patricijski vrt, šetnicu obitelji Budak iz Karlobaga. U drugoj polovini 20.st nasljedstvom, vlasnik postaje Sergije Mihić, akademski slikar, rođen u Rijeci 1942. godine. Od samog početka provodi odluku da unutar Kave interpolira galeriju i atelje, da revitalizira prostor umjetničkim sadržajima. Mediteranski vrt Kava postala je generator kulture u regiji a tome doprinosi i mala galerija u gradu Gospiću.

Marina i Sergije Mihić ostvarili su Mediteranski vrt bogat mediteranskim biljem i jedinstvenu galeriju mozaika s preko pedeset mozaika i skulptura a uz pomoć prijatelja i kolega ostvaruju razna događanja iz domene kulture:

  • Međunarodni likovni simpozij
  • Likovne radionice
  • Multimedijalna pozornica
  • Rezidencije plesa i pokreta (suradnja s Umjetničkom organizacijom Histeria Nova)

Cilj projekta je zabilježiti i dokumentirati rad ateljea Mihić na očuvanju, sanaciji i oživljavanju evidentiranog spomenika kulture RH.

Plan razvoja

Bastion Sv. Karla Boromejskog od posebnog je značenja povijesnog i recentnog prostora za Ličko-senjsku županiju i predstavlja spomenik kulture RH. Njen sastavni dio Mediteranski vrt Kava i Atelje Mihić mjesto je sinergije kulture, umjetnosti i gospodarstva. Uz postojeće sadržaje u planu je ostvarenje projekta usvojenog od Ministarstva kulture i medija RH izgradnja rezidencijalnog prostora za umjetnike. Projekt predviđa realizaciju u tri etape:

  1. arheološko iskapanje – realizirano!
  2. sanacija zidova – realizirano!
  3. izgradnja ateljea

Budući da su prva i druga etapa već realizirane, da već postoje Mediteranski vrt, galerija mozaika i skulptura na otvorenom, plan je izgraditi galeriju, atelje i gledalište prema usvojenom idejnom projektu Ministarstva kulture RH.

Suradnja Šćekić-Mihić na projektu Biennale Novog pokreta služiti će kao promidžba i pomoć pri organiziranju umjetničkih i kulturnih događanja s ciljem provedbe 3. etape projekta.


GALERIJA

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Informacije, aplikacije i upisi×