ALKA PLES SLOBODE

projekcija plesne predstave za promociju povijesne baštine grada Sinja
Vrijeme: 29.travnja 2023. u 18:15 h
Mjesto: Slavonija vertikalni trening centar (Đakovo)

OPIS

U sklopu svečanog otvorenja pilot projekta Slavonija vertikalni trening centar te početka međunarodnog projekta Biennale Novog pokreta održava se filmska projekcija cijele predstave Alka ples slobode, premijerno izvedena na zidinama Starog grada Sinja u sklopu Sinjke Alke 2018.

Alka – ples slobode je idejni projekt autorice Dragane Modrić (Kulturno središte Sinj) koji spaja plesnu umjetnost, nove tehnologije i kulturnu baštinu u jedinstveni multimedijalni spektakl koji se održavao 2018.godine u sklopu projekta „Sinj u sridu”. Scenski nastup uprizorenja povijesnog događaja oslobođenja grada Sinja od brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske vertikalnom je koreografijom predstavila Marije Šćekić referirajući se na važnost povijesnog lokaliteta i kulturne baštine grada Sinja. Spoj suvremenosti umjetničkog pokreta i stoljetne tradicije nudi publici jedinstven doživljaj vertikalnog plesa i 3D mapping projekcije.

Projekt obnove zidina Starog grada otvorio je vrata gradu Sinju za priključenje udruzi „European Walled Towns” koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe. Naime, Stari Grad je autentična povijesna lokacija na kojoj se odvila bitka kojom je Sinj obranjen od Osmanlija. U spomen na bitku svake godine održava se viteško natjecanje Alka, manifestacija koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prema legendi, za vrijeme obrambene bitke 1715., na zidu utvrde ukazala se Gospa Sinjska, što mjestu daje poseban značaj za vjernike a u predstavi Alka ples slobode, autorica svojim osebujnim umjetničkim izrazom i suvremenom estetikom stvara trodimenzionalnu iluziju kretanja arhitekture prostora. Vertikalnim plesom i 3D mappingom, autorica povezuje materijalni i nematerijalni aspekt kultune baštine te skreće pozornost na kulturno-povijesni značaj ovog važnog lokaliteta.

Ulaz je besplatan.

IMPRESSUM

Ideja i sinetografija ©: Marija Šćekić
Rigging: Ivica Galac, Davor Divković
Vertikalna plesna izvedba: Sarah Bruat (France) and Despina Goula (Greece)
Assistants/Volunteers: Sveti Jakov-Bitelić Mountain Association
3D Mapping: Pixel Design d.o.o.
Music: Ranko Šajfar
Head of Lights: Saša Bogojević
Costume Design: Mihaela Gregov
Video Recording: Vladimir Miketa
Photography: Marko Dimić

GALLERY

1 / 2
2 / 2


Information, applications and enrollments×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NEWS CONTACT [HR]

ONLINE PROGRAM SCHOOL OF NATURAL MOVEMENT NEW MOVEMENT THEATRE VERTICAL DANCE BIENNALE
OF NEW MOVEMENT