Biennale Triangle Image

TAMNA STRANA MJESECA

TAMNA STRANA MJESECA je naziv programske platforme koja podrazumijeva niz programskih aktivnosti širom RH s naglaskom na gradove Đakovo, Rijeka, Karlobag, Zadar i Šibenik, zaseok Dadići-Škiljići u neposrednoj blizini Starigrada i Selina, Nacionalni park Paklenica i selo Islam Grčki u zaleđu Zadra. Glavna tema istraživanja unutar programske platforme jest instinkt ljudskog nagona za preživljavanje bilo da se radi o golom fizičkom, egzistencijalnom, emocionalnom, psihološkom, društveno-socijalnom, gospodarskom, kreativnom ili duhovnom kontekstu.

Iako se riječ „preživljavanje“ (lat. supervivere) u doslovnom prijevodu „preživjeti“ najčešće odnosi na fizičku borbu za najosnovnije potrebe kao što su hrana i voda (fizičko postojanje), ovaj projekt usmjeren je na donošenje mnogih drugih aspekata tog pojma kako bi se promovirala ideja ljudskog opstanka. Riječi opstanak ili preživljavanje se koriste naizmjenično s pojmom besmrtnosti, baš kao što je i sama umjetnost pa se nadamo, da će i sam projekt postati upravo takav.

Cilj projekta je prikupiti i sačuvati informacije o radu izabranih pojedinaca, udruga I organizacija čiji je rad poistovjećen s njihovim načinom života. Koliko daleko je netko spreman ići da bi tražio, istraživao, stvarao, borio se i preživio je ono što će ovaj projekt predložiti, predstaviti I nadamo se, obrazložiti. Neka od glavnih pitanja koja projekt propitkuje su:

 1. Umjetnost kao način samoodržanja?
 2. Koja je emocionalna aktivnost mozga tijekom kreativnih procesa?
 3. Kako umjetnost utječe na biologiju ljudskog mozga?
 4. Kakav je odnos kognitivnih i emocionalnih procesa u ljudskom mozgu tijekom stvaranja, izvođenja i doživljavanja umjetničkog djela?
 5. Koliko je stara (i prirodna) ljudska težnja da uzdigne svoje tijelo sa tla i slobodno poleti?
 6. Što je zajedničko podučavanju prirodnog pokreta, suvremene mime i fizičkog kazališta?
 7. Kodeks časti u borilačkim vještinama!
 8. Inkluzivna radionica vertikalnog plesa za djecu oboljelu od cerebralne paralize – da ili ne?
 9. Što povezuje astronomiju, ronjenje i vertikalni ples?
 10. Što povezuje Milutina Milankovića i globalno zatopljenje?
 11. Što je umjetnost približavanja sa aspekta instinkta za preživljavanje i suživot lokalnog stanovništva različitih nacionalnih pripadnosti?
 12. Može li strateško promišljanje i samopouzdanje kod predškolske djece postati obvezni dio odgojnog programa u vrtićima?
 13. Što je mikrotonalna glazba Istre, Like i Hvara?
 14. Tko je Leonov i kako izgleda svemirska šetnja izvan svemirske letjelice?
 15. Kako će uskoro izgledati turistički letovi do ruba svemira?

ČLANICE PLATFORME
Nositelj

 • Umjetnička organizacija Histeria Nova

Partneri

PROGRAMSKE AKTIVNOSTI
Tamna strana Mjeseca sadrži 12 programskih aktivnosti koje podrazumijevaju plesne predstave, radionicu glume i scenskog pokreta, 3 site-specific međunarodna programa, radionicu šaha za osobe oboljele od cerebralne i dječje paralize, dva stručna predavanja, dva razvojna pilot projekta, izložbu ulja na platnu, premijeru psiho-dramske predstave, slikarsko-plesnu radionicu mozaika za djecu, dva koreografsko-znanstvena istraživanja i umjetnički igrano-plesni podvodni film u kojima svaki od gore navedenih programa predstavlja svojevrsni otklon od dominantnih koncepcija.

INTERDISCIPLINARNOST
Interdisciplinarnim programima iz područja fizike (astronomija), suvremenog plesa (vertikalni i fizički teatar), kulturne baštine (revitalizacija kompleksa Kule Janković i Mediteranskog vrta Kava), šaha (strateško promišljanje i samopouzdanje djece predškolske dobi), psihologije (refleks preživljavanja kod djece bez roditeljske skrbi i psihoterapija pokretom kod osoba starije dobi) uspostavlja se dugoročna daljnja suradnja svih članica u cilju jedinstvenog i zajedničkog kulturno-društvenog razvitka.

DECENTRALIZACIJA
Projekt sadrži 3 osnovne programske faze: Istraživačku, Stvaralačku i Izvedbenu.
Istraživačka faza predstavlja suorganizaciju predloženih programa kako bi sve Članice Platforme predstavile svoje programe, etiku učenja, filozofiju djelovanja i viziju umjetničko-društvenog razvoja. U ovoj fazi značajnu ulogu nose Centar za kulturu Đakovo, Mediteranski vrt Kava iz 16. st u Karlobagu i Kula Janković u Islamu Grčkom kao vodeća mjesta okupljanja suradnika u 2022. godini.
Stvaralačka faza predviđena u 2023. predstavit će nove inovativne modele rada, učenja i razvoja za svaku članicu.
Izvedbena faza sastoji se od prikupljanja rezultata suradnje kako bi se stvorila baza podataka i audio-vizualni materijal za prebacivanje istog u digitalni format a za potrebe izrade audio vizualne 3D scenografije za izvedbu umjetničko-znanstveno-edukativnog projekta pod nazivom „Mali princ“ predviđenog za izvedbu u sklopu Biennala novog pokreta u 2024. godini.

PRIORITETI

 • vraćanje kvalitete umjetničkog sadržaja u fokus javnosti
 • povratak umjetnosti u prapovijest, odnosno promocija kulture kao tisućljetne tvorevine naših predaka kojima je umjetnost bio zanat a umjetnički proizvod sredstvo preživljavanja
 • decentralizacija, međužupanijsko i regionalno povezivanje (Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska i Šibenska županija)
 • otklon od dominantnih koncepcija umjetnosti
 • integracija ranjivih skupina ljudi u osmišljavanje umjetničkih programa „po mjeri“ (djeca bez roditeljske skrbi, umirovljenici, invalidi)
 • inovativnost i istraživački pristup
 • međunarodna koprodukcija (Kanada-Velika Britanija-Hrvatska)
 • promocija kulturne i prirodne baštine RH u zemlji i svijetu

GLAVNI CILJEVI

 • stvaranje inovativne i interdisciplinarne umjetničke prakse na sjecištu marginaliziranih i nedovoljno promoviranih područja ljudskih djelatnosti poput astronomije, podvodnih znanosti, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, fizičkog teatra, vertikalnog plesa, kreativnih terapija i šaha
 • podrška programima revitalizacije Kule Janković u Islamu Grčkom i Mediteranskog vrta Kava u Karlobagu u cilju pretvorbe istih u Centre od visokog kulturno-društvenog značaja u RH
 • stvaranje uvjeta za realizaciju prve inkluzivne radionice vertiklanog plesa za djecu s cerebralnom paralizom u RH
 • stvaranje uvjeta za uključenje djece s cerebralnom paralizom u programe šahovskih zajednica širom zemlje (Histeria Nova – Aurora)
 • produkcija umjetničko-igranog plesnog podvodnog filma o apnei kao psiho-somatskom alatu preživljavanja
 • unaprjeđenje i afirmacija nacionalne kulture u području suvremenih izvedbenih umjetnosti
 • održivost i dugoročnost programa putem stvaranja novog obrazovnog modela
 • stvaranje platforme za otvaranje interkulturnog dijaloga i razvoj civilnog društva, razvoj svijesti prema relevantnim umjetničkim sadržajima, utjecaj na kulturnu proizvodnju, a time i potrošnju

Organizacija: Histeria Nova u suradnji s gore navedenima članicama Platforme
Koprodukcija: Histeria Nova – Aeriosa – Jyskynna Dance
Pokrovitelji: Canada Council for the Arts, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zadar, Grad Đakovo


Informacije, prijave i upisi×