VERTIKALNI PLES

Vertikalni ples Vertikalni ples je oblik suvremene plesne umjetnosti nastao kao spoj raznih umjetničko-športskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu, tehnički vrlo zahtjevnu umjetničku plesnu formu. U travnju 2016. Umjetnička organizacija Histeria Nova službeno održava prvu profesionalnu radionicu vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj (kanjon Velike Paklenice) a od rujna 2018. započinje sa službenom profesionalnom edukacijom vertikalnog plesa kroz tri osnovna programa:

  • vikend radionice somatskog pokreta i vertikalnog plesa pod vodstvom Marije Šćekić
  • ljetna škola vertikalnog plesa i somatskog učenja pod vodstvom koreografa iz cijeloga svijeta
  • umjetničke suradnje, produkcije i koprodukcije.

Tečaj Vertikalni ples odnosi se na prvi od ponuđena tri modela.

Vikend radionice pružaju uvid u osnove vertikalnog plesa i somatskog kretanja. Trening podrazumijeva jačanje centra tijela, koordinaciju tijela u okomici, upoznavanje s alpinističkom opremom, osnovnu tjelesno-prostornu orijentaciju i vertikalni plesni vokabular te prilagodnu plesne sekvence na izvedbu u zraku.

U kasnijoj fazi edukacije, obrađuje se pojam težine, prostora, kontrole i zamaha te razvija suspenzija, putanja, preuzimanje rizika i učenje jednostavnijih plesnih sekvenci iz plesnog repertoara Marije Šćekić.

Posebno uspješnim polaznicima omogućiti će se samostalno istraživanje različitih plesnih sekvenci na konopu s naglaskom na usavršavanje kvalitete kretanja, osjetljivost odnosa uže-tijelo te fluidnost kretanja u zraku ili na zidu.

Treninzi se u prvoj fazi rada odvijaju u dvorani Škole prirodnog pokreta a u kasnijoj fazi I na javnom prostoru (zid kapetanove kule, krov dvorane Krešimira Ćosića, stijene kanjona Velike Paklenice).

Svi zainteresirani trebaju ispuniti prijavnicu.

RASPORED I CIJENA

Trajanje radionica

  • 3 dana/3,5h dnevno (ako je radionica u Zadru)
  • 2 dana/5h dnevno (u ostalim gradovima Republike Hrvatske)
  • posebni projekti – suradnja u vidu mentorstva (individualna poduka) na određenom vertikalnom plesnom projektu/programu

Cijena
  • za radionice u gradu Zadru – 1.200 kn (po osobi)
  • za radionice u ostalim gradovima – 14.500 kn (po grupi od najviše 8 polaznika)

U cijenu je uračunat trošak alpinističke opreme i jednog riggera. U cijenu NIJE uračunat putni trošak I smještaj voditeljice radionice i riggera (izvan Zadra).


GALERIJA

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13
×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ONLINE PROGRAM ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA