VERTICAL DISCOVERY (2021.)

INFO

Ovogodišnje izdanje Ljetne škole vertikalnog plesa i somatskog učenja donijelo je Gradu Zadru tri zasebna programa, održanih od 20. do 26. srpnja 2021. g. u organizaciji Histeria Nove pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Škole prirodnog pokreta Marije Šćekić.

PROGRAM

20. – 23. srpnja – The Fall – Umjetnička rezidencija za profesionalne plesače (Sarah Bruat- Francuska) na krovištu dvorane Krešimira Ćosića

The Fall je istraživački projekt autorice Sarah Bruat (Francuska), odabran među dvadeset pristiglih iz cijelog svijeta. Njena ideja razrade plesne koreo-ideje pod nazivom „The Fall“ se razrađivala na krovu dvorane Krešimira Ćosića, u rano jutarnjim i kasnovečernjim satima te u uskoj suradnji i pod mentorstvom Marije Šćekić. Svrha rada i istraživanja je u pripremi fotografskog, video i koreo-materijala za predstavu „Mali princ“ koji je u planu za realizaciju tijekom 2022/23. godine u sklopu projekta „Biennale novog pokreta“ u koprodukciji Histeria Nove (Hrvatska), Aeriosa Dance Society (Kanada) i Jyskynna Dance Co iz Cornwalla (Engleska).

24. – 25. srpnja – Vertical Discovery Kids – 1. radionica vertikalnog plesa za djecu (dob 8 – 11 godina) na bočnom zidu stepeništa podno krovišta dvorane Krešimira Ćosića

Prva radionica vertikalnog plesa za djecu i mlade okupila je djecu koja su se suočila sa strahom od visine i isprobala plesne korake iz perspektive „biti naglavačke“. Radionica je donijela mnoštvo uzbudljivih iskustava za roditelje i djecu željnih avanture i nečeg, u pravom smislu riječi, „naopako“ novog. Nakon jutarnjeg zagrijavanja i pripreme tijela za alpinistički pojas, započelo se sa istraživanjem svih mogućnosti kretanja koje pruža ples na i po zidu. Kroz vježbe, improvizacije i igre, otkrile su se zanimljive i zabavne mogućnosti kretanja a djeca su se suštinski upoznala sa radostima, izazovima, strahovima i ono najvažnije, potencijalima vertikalnog plesa!

25. – 26. srpnja – Discovery vertical somatics – radionica za odrasle (početnici) na bočnom zidu dvorane Krešimira Ćosića (Sarah Bruat) i u dvorani Škole prirodnog pokreta (Marija Šćekić)

Radionica za odrasle okupila je 8 sudionika iz Zagreba, Šibenika, Splita, Đakova i Varaždina. Radionica je podijeljena na dva aspekta (vertikalni i somatski) tako da svakom sudioniku pruži mogućnost percepcije vertikale kao prostor u kojemu su suptilna, interiorna, emocionalno-psihološka iskustva i proživljavanja itekako vidljiva za gledatelja. Upravo u ovom apektu i leži inovativnost rada Histeria Nove kao jedine plesne kompanije koja vertikalnu dimenziju ne doživljava estetski i eksteriorno već somatski i dubinski. Nakon zagrijavanja i pripreme tijela za alpinistički pojas, započelo se istraživanje svih mogućnosti kretanja koje pruža ples na i po bočnom zidu stepeništa u kompleksu dvorane Krešimira Ćosića u Zadru pod vodstvom Sarah Bruat. Za rad su se koristili ovalni stupovi, pušteno uže (voltige tehnika), bočni zid za vertikalno hodanje a sekvence u suspenziji tijela na slobodno puštenom užetu „prenijele“ su se u dvoranu Škole prirodnog pokreta 26. srpnja te manipulirale polu-individualnim pristupom pod vodstvom Marije Šćekić. Kroz vježbe i improvizacije, otkrilo se mnoštvo zanimljivih mogućnosti kretanja te stvorilo temelj za daljnju razradu plesne sekvence na autentični, somatski način kretanja što je poticajno za nastavak rada tijekom sezone 2021/2022.

VIDEO

U izradi.




RECENZIJE I POVEZNICE



PROGRAM I PRIJAVNICA

IMPRESSUM

  • Plesni pedagog: Sarah Bruat
  • Mentor rezidencije: Marija Šćekić
  • Glavni rigger: Mario Pinjuh
  • Pomoćni rigger: Sonja Sabo
  • Polaznici radionica za širu javnost: Tamara Bucić, Ornela Čop, Mirela Grgić, Tina Novak, Margareta Šarkanji, Iva Lukin, Ema Toman, Petra Rajić, B.Š., Tonka Zelić, David Vrkić, S.Š., Olja Šćekić
  • Organizator: Marija Šćekić (Histeria Nova)
  • Produkcija: Umjetnička organizacija Histeria Nova, 2021.
  • Pokrovitelj: Grad Zadar

GALERIJA

1 / 26
2 / 26
3 / 26
4 / 26
5 / 26
6 / 26
7 / 26
8 / 26
9 / 26
10 / 26
11 / 26
12 / 26
13 / 26
14 / 26
15 / 26
16 / 26
17 / 26
18 / 26
19 / 26
20 / 26
21 / 26
22 / 26
23 / 26
24 / 26
25 / 26
26 / 26
×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ONLINE PROGRAM ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA