HUMAN ERROR (2009)

Human Error / Just Music Predstava

Pod zajedničkim nazivnikom Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar, zadarska će publika u veljači imati priliku posjetiti niz događaja u odvojenoj izvedbi sestre i brata Šćekić, točnije koreografkinje i plesačice Marije Šćekić te skladatelja i inovatora Zorana Šćekića. Očekuje nas kazališna predstava, koncert i dva predavanja, a zajednička poveznica je preispitivanje odnosa umjetnosti i znanosti, uma i srca, klasičnog i inovativnog.

Predstava: Human Error

Predstava Human Error pod autorstvom i solo izvedbom Marije Šćekić održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar uz slobodan ulaz.

Težište radnje usmjereno je ka čovjeku kao jedinom živom biću na planeti Zemlji koje je u konstantnoj potrazi za pravom istinom koja mu je u konačnici nedokučiva. Neurološka mjesta u tijelu zadužena za razumsko razmišljanje, ista su kao i ona zadužena za emocije, osjećaje i za preživljavanje. Ako je filozof Rene Descartes radikalno izjavio “mislim dakle jesam”, a nekoliko stoljeća nakon njega neurolog Antonio Damasio ukoričio naslov “Descartesova greška” tvrdeći kako je razum zapravo samo emocija koja je evoluirala, Šćekić u predstavi “Human Error” vlastitim Tijelom kao misaono-tjelesnim instrumentom postavlja pitanja što je onda naše znanje i koja je stvarna istina naše spoznaje? Je li um ili razum jednako funkcionalan bez osjeta, emocija i osjećaja kao izrazito tjelesnih pojava? I to je ljudska greška, predstava o vječnoj polemici Uma i Srca, relativnosti ljudskog znanja, čovjekova sklonost greškama i učenju iz njih te stalna težnja prema istini i savršenstvu.

Posebnost predstave je u koreografiji čiji je središnji motiv duga vrtnja plesačice na mjestu koja priziva istinu, ljubav, vječnost a simbolički prikazuje derviš, kolo, krug kao zanos religijskih plesova. Predstava je nastala u uskoj suradnji autorice i radiologa dr. sc. Milana Radoša s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Zagrebu (Poliklinika Neuron) i tvrtkom Byte Lab IT Embedded Inteligence iz Zagreba koji su za potrebe predstave izradili sustav bežičnih motion capture senzora ušivenih u kostim plesačice.


Koncert: Just Music

U utorak, 18. veljače s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, održat će se autorski koncert Zorana Šćekića Just music u izvedbi pijanistice Ane Žgur. Ulaznice po cijeni od 50 kn potražite u prodaji tri dana prije koncerta ili online na Ulaznice.hr.

Koncert će predstaviti kompozicije bazirane na netemperiranoj mikrotonalnoj harmoniji klavira ugođenog u prirodnoj intonaciji. Drugim riječima, Just music približava klavir kakvog još nismo čuli, naglašavajući ljepotu njegovih tonova i harmonijskih odnosa na delikatan i čudesan način.

Mikrotonalna glazba nije stilski pravac nego sustav intonacije i ugađanja instrumenta, i podrazumijeva svu glazbu čiji sustav intonacije nije temeljen na jednoliko temperiranoj podjeli oktave na 12 tonova. Po ovakvoj definiciji sva je glazba do unazad stoljeće i pol bila mikrotonalna. Također, sva etno glazba mikrotonalna je ako se izvodi na izvornim instrumentima.

Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio “Just music” među najbolja CD izdanja 2015. godine u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, dok je veliki jazz gitarist Pat Martino izjavio kako nam Šćekićeva glazba „pomaže da otključamo vrata i kročimo u šire krajolike“.

Predavanje: Uvod u Panmonizam

Za Zoran Šćekića slobodno se može reči da je jedan od najinovativnijih glazbenika na našoj sceni. Tako će dan nakon koncerta, u srijedu 19. veljače 2020. godine u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Šćekić održati besplatno predavanje i predstaviti svoj projekt pod nazivom Panmonizam, a koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Predavanje: Tijelo i mozak – neuroznanost plesnog pokreta

U petak 21. veljače 2020. godine s početkom u 19:00 sati održat će se besplatno predavanje u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači čiji su govornici Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš, docent Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelj laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba.

Ljudsko tijelo je biološki oscilator (tijelo koje vibrira) s mozgom (složenim sustavom električnih vibracija) i srcem, organom punim električnog napona. Svaki pokušaj odvajanja jednog od drugog pogrešan je koliko i prirodan (tipičan) za čovjeka. Teza neuroznanstvenika Antónija Damásija o vezi između emocija i razuma, u kojoj osjećaji predstavljaju temelj za racionalnu kontemplaciju i normalno društveno ponašanje glavno je uporište predstave Human Error, a predavanje ima cilj pružiti znanstveno pojašnjenje plesne ideje.

Istraživajući polje emocija, razuma i plesnog pokreta uz korištenje magnetske rezonance, Marija Šćekić i dr. sc. Milan Radoš pokušat će odgovoriti na mnoga zanimljiva pitanja, a samo neka od njih su: može li se glazbeni talent objektivno analizirati putem fMRI; što se događa u mozgu plesača kada on/ona zamišlja izvedbu u pokretu; kako umjetnost utječe na biologiju ljudskog mozga; koji su evolucijski korijeni umjetnosti i slično.

Marija Šćekić je koreografkinja, plesačica i osnivateljica Umjetničke organizacije Histeria Nova u sklopu koje djeluje kao redateljica i nezavisna producentica. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Sjena (2006) te posebnog priznanja Europske komisije za inovativni umjetnički izričaj i doprinos razvoju kulturnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj (2007). Suvremeni ples i koreografiju diplomirala na Sveučilištu Concordia u Montrealu gdje je pohađala i predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što je znatno utjecalo na oblikovanje njene umjetničke vizije. Njenu karijeru krase mnogi autorski projekti i interdisciplinarne suradnje uključujući rad u Ansamblu Lado kao plesni pedagog te kao voditeljica Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Začetnica je vertikalne plesne umjetnosti u našoj zemlji te sunositeljica međunarodnog projekta Vertical Dance Forum. Od 2016. godine živi u Zadru gdje osniva i vodi Školu prirodnog pokreta i nastavlja intenzivnu suradnju s međunarodnom plesnom scenom.

Zoran Šćekić je skladatelj, glazbeni inovator, aranžer i jazz gitarist. Osnivač je Udruge Humus te je autor multimedijskog projekta Panmonizam. Diplomirao na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a nakon diplome je nastavio postdiplomski studij kompozicije i aranžmana u Helsinkiju gdje je sudjelovao na Međunarodnom susretu glazbenih akademija kao predstavnik Muzičke akademije Sibelius. Kao skladatelj i gitarist sudjeluje na jazz festivalima, zagrebačkom Muzičkom biennalu i samostalnim koncertima pišući glazbu za big band, komorni orkestar, kao i glazbu za filmove, kazalište, ples itd. Skladao je glazbu za nekoliko projekata organizacije Histeria Nova kao što su Sjena (2004), One (2002) i Mala tragedija (2011). Koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića, te je autor knjige Five Limit Intervals – theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav.

GALERIJA

1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20
×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA